DIY: Snuffelmat

Deze keer een DIY voor mijn trouwe viervoeter Dory, namelijk: De snuffelmat! Dat is een matje waar je hondenkoekjes en -snoepjes in kunt verstoppen. Tijdens dit soort ‘braingames’ moeten honden actief op zoek gaan naar eten, door hun neus te gebruiken. Wist je dat 5 minuten snuffelen qua intensiteit gelijk staat aan een wandeling van een halfuur?* Daarnaast vermindert het stress en gedragsproblemen. Een ontspannend spelletje met een lekkere beloning dus en het is mentaal nog een flinke uitdaging ook!

*Hondjes moeten uiteraard wel gewoon uitgelaten worden, want dit is geen vervanging qua beweging… 🐶

Wat heb je nodig?

  • Rubberen ringmat
  • Fleecestof of fleecedekens in kleur(en) naar keuze
  • Stofschaar

Wat moet je doen?

  • Knip de fleece in repen van ongeveer 5cm bij 30 cm. Hier was ik wel even mee bezig, maar het ging sneller toen ik de stof een paar keer dubbel had gevouwen en meerdere lagen tegelijkertijd kon knippen. Mijn fleece kwam bij Blokker en de Lapjesmarkt in Utrecht vandaan en de hoeveelheid stof was te vergelijken met drie fleecedekens.
  • Leg de ringmat op zijn kop en duw de uiteindjes van een fleecereep door twee verschillende gaten. Keer de mat vervolgens om en leg een dubbele knoop in de stof. Herhaal dit voor de hele rij. Mijn ringmat is van Gamma en 40cm bij 60cm.
  • Maak de rijen zowel horizontaal als verticaal en zonodig zelfs diagonaal, want de koekjes en snoepjes moeten er natuurlijk niet doorheen kunnen vallen! Als je meerdere kleuren gebruikt kun je zoals ik een bepaald patroon bedenken, maar je kan uiteraard ook gewoon op gevoel knopen.

En na een héle zondag knopen, (ik heb er nog net geen artrose van in m’n vingers gekregen…), is hij eindelijk klaar!

Het was een simpele, maar tijdrovende DIY en ik heb er later zelfs nog spierpijn van in mijn handen gekregen haha. Dus achteraf gezien was het misschien beter geweest om het knopen te verdelen over een paar avonden op de bank, tijdens het kijken van een film of serie bijvoorbeeld.

Omdat ik voor kleuren heb gekozen die bij ons interieur passen, lijkt het net een soort kussentje! Maar veel belangrijker nog, Dory is er hartstikke blij mee!!! Het schijnt trouwens ook leuk te zijn voor andere huisdieren, zoals katten en konijnen. Laat je huisdier alleen wel altijd onder toezicht met speeltjes en braingames spelen.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te zien hoe je deze DIY kunt maken!

Heb je ook een huisdier? En hoe heet ‘ie?

Reageer onder deze post of ga naar contact en stuur me een mailtje. Ik ben benieuwd naar jullie eindresultaat!!!

“Maak van elke dag een sprookje!” – Irene

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s